Σεμινάριο Δημιουργίας Σεναρίου Κόμιξ

Δημήτρης Βαννέλης – Σπύρος Δερβενιώτης

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΟΜΙΞ

  • Η Ιστορία – Γιατί η πλοκή σου δεν είναι το ίδιο με την ιστορία.
  • Οι Χαρακτήρες – Ο Πρωταγωνιστής και τι θέλει απ’ τη ζωή του. Οι άνθρωποι που τον βοηθούν ή τον εμποδίζουν να το αποκτήσει. Ο Ανταγωνιστής, απέναντι στον οποίον θα μετρηθεί.
  • Ο Κόσμος – Πώς να χτίσεις ένα πιστευτό σύμπαν όπου θα ξετυλιχτεί το δράμα των ηρώων σου.
  • Γράφοντας σενάριο για κόμικς – Πώς να γράψεις ένα σενάριο που ένας σχεδιαστής μπορεί να ερμηνεύσει σαν παρτιτούρα για να φτιάξει τις εικόνες.
  • Γράφοντας διαλόγους για κόμικς – Και γιατί δεν είναι το ίδιο πως μιλάνε οι άνθρωποι σ’ ένα βιβλίο, σε μία ταινία, σ΄ ένα κόμικς, και… στην αληθινή ζωή.
  • Storytelling – Βρώμικα κόλπα για να κάνεις τον αναγνώστη να θέλει να δει τι γίνεται παρακάτω.
  • Διασκευές – Πώς επιλέγεις τι μηχανισμούς μπορείς να επιστρατεύσεις για να πεις μέσω των κόμικς μία ιστορία που γράφτηκε για άλλο μέσο.
  • Το μέγεθος… μετράει – Από το στριπ στην τετρασέλιδη ιστορία, στο 24σέλιδο τεύχος, στο graphic novel, διαφορετικά μεγέθη για διαφορετική απόλαυση.

Βιογραφικά

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΝΕΛΛΗΣ

Ο Δημήτρης Βανέλλης είναι συγγραφέας και σεναριογράφος της λογοτεχνίας του φανταστικού.
Γεννήθηκε στη Λέσβο το 1959 και μετακόμισε στην Αθήνα το 1976, όπου ζει ως σήμερα. Σπούδασε οικονομικά στη Νομική Σχολή και βιβλιοθηκονομία στο ΤΕΙ Αθήνας. Εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.
Έχει γράψει σενάρια κόμικς για πολλούς δημιουργούς του χώρου, που έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά 
Βαβέλ, 9 Σινεμά και αλλού. Τέσσερα άλμπουμ της σειράς Φανούρης Άπλας, σε σενάριο δικό του και του Δημήτρη Καλαϊτζή και σχέδιο του Σπύρου Δερβενιώτη κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του ’90 από τις εκδόσεις μας. Άλλα κόμικς με δικό του σενάριο ήταν το Παραρλάμα (μεταφορά διηγημάτων του (Δημοσθένη Βουτυρά), Γιούσουρι (μεταφορά διαφόρων ελληνικών διηγημάτων του πρώτου μισού του 20ού αιώνα) και Η μεγάλη βδομάδα του Πρεζάκη (Μ. Καραγάτση). Και στα τρία η εικονογράφηση ήταν του Θανάση Πέτρου.
Κράτησε τη μόνιμη στήλη «Η επέτειος της εβδομάδας» στο «περιοδικό 9», γράφοντας κάθε εβδομάδα για μια επέτειο που είχε σχέση με τα κόμικς και τους δημιουργούς το
υς.


ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθηνα το 1969. Ακολούθησε σπουδές Σκηνογραφίας στη Σχολή Σταυράκου και ξεκίνησε να σκιτσογραφεί για το περιοδικο «Παρά πέντε» το 1987. Δουλειές του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες, ενώ συνεργάζεται σαν εικονογράφος με διαφημιστικές εταιρείες και εκδοτικούς οίκους. Ανάμεσα στις δημιουργίες του συγκαταλέγονται, η «Μάνα Ρέιβερ» οι «Κομμωτές χωρίς σύνορα» (Hairstyle), του Κτηνοτρόφου» (περιοδικό 9), το «Χμουρφα Κλογκ» (Μotosport), ο «Ερρολ ο αιώνιος προβολατζής (Σινεμά – σε σενάριο Δ. Βανελλη), η σειρά «Αταίριαστοι», (εφημερίδες metrorama και citypress) κ.α. Δική του είναι επίσης η εικονογράφηση της σειράς «Φανούρης Απλάς» σε σενάριο Δ. Βανέλλη και Δ. Καλαιτζή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας.


.

Ημερομηνία έναρξης σεμιναρίου : 27/02/2019 – 17/04/2019, διάρκεια 8 ώρες. 

Tο σεμινάριο πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη 5.30 μμ – 6.30 μμ.

Αν επιθυμείτε την συμμετοχή σας ή περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα!