Είχαμε μείνει στην Κύμη. Οι δημιουργοί της αμαξοδρομίας δεν την αναφέρουν. Πρέπει όμως να πέρασαν και από εκεί. Ας πάμε όμως στον επόμενο πέρασμα τους και στο επόμενο επεισόδιο της μεγάλης περιπέτειας των Κυμαίων, πρώτων εποικιστών της ιταλικής μπότας.
Γύρω στο 530 π.Χ. Κύμιοι και Σαμιώτες – φυγάδες από τον τύραννο της Σάμου Πολυκράτη- θα ιδρύσουν, προς ενίσχυση της Κύμης και ελέγχου του Κόλπου και σε αντίθεση με το τυραννικό καθεστώς της Σάμου, μια νέα αποικία. Την Δικαιαρχία, λατινική Πουτέολι (το σημερινό Ποτσουόλι). Η Δικαιαρχία θα αναδειχθεί σε σπουδαιότερο εμπορικό λιμάνι για την Ρώμη, ακόμη και από το επίνειο της, την Οστια. Η Ρώμη, σύμμαχος της Νεαπόλεως κατά τους Σαμνιτικούς Πολέμους, θα την αναβιβάσει στο επίπεδο της αποικίας το 194 π.Χ.
Η Νεάπολις είναι και αυτή αποικία των Κυμαίων. Σύμφωνα με τον Στράβωνα η αρχική τους εγκατάσταση τοποθετείται γύρω στο 650 π.Χ. Αρχικά θα ονομασθεί Παρθενόπη, από το όνομα της ομώνυμης Σειρήνας από την Οδύσσεια, που υποτίθεται ότι έπεσε εκεί. Θα αναφερθεί για πρώτη φορά σαν Νεάπολις μετά την ήττα των Ετρούσκων και την αποχώρηση των συμμάχων Συρακουσίων θα περιέλθει στην επιρροή της Αθήνας και θα καταστεί ισότιμος σύμμαχος της Ρώμης και μια από της σημαντικότερες πόλεις της χερσονήσου. Η ελληνική γλώσσα, ελληνικά ήθη και έθιμα θα διατηρηθούν, πολλούς αιώνες ακόμη, μέχρι τον μεσαίωνα. Μέχρι και σήμερα οι γηγενείς ναπολιτάνοι θα παραμείνουν υπερήφανοι για την ελληνική καταγωγή τους.
Το γαλατικό μας δίδυμο θα εισέλθει στη Νεάπολη από τα δυτικά του κόλπου. Στο βάθος ο πασίγνωστος Βεζούβιος. Λογικό αυτό. Η Αππία Οδός δεν οδηγούσε στην Νεάπολη. Στην Σινουέσσα (Μοντραγκόνε) πήραν κάποια παρακαμπτήρια οδό προς τον νότο καταμεσής στην εύφορη πεδιάδα της Καμπανίας περνώντας από την Κύμη και το Πουτεόλι όπως η Δομιτιανή Οδός, προς την Νεάπολι, που θα κατασκευασθεί αρκετά αργότερα, το 95 μ.Χ. Στην διαδρομή τους θα συναντήσουν και τον πάμπλουτο παραγωγό γάρου, φανερά πρόγονο του πασίγνωστου μεγιστάνα και τέως πρωθυπουργού Silvio. Γεγονός πάντως είναι ότι οι βιοτεχνίες του γάρου και οι εισαγωγείς ανθούσαν στην περιοχή και έκαναν πλούσιους τους ιδιοκτήτες τους. Και φυσικά η γαστρονομία της περιοχής προσέφερε πολύ περισσότερα από τις γαλέτες που θέλει να μετατρέψει ο Οβελίξ σε ρόδες για το τέθριππό του. Δεν πρέπει να είναι τυχαίο πώς και ο γνωστός ρωμαίος πολιτικός Λούκουλλος κατείχε καί στην Νεάπολι μία από τις πολλές βίλλες του. Αλλά περί γαστρονομίας στο επόμενο σημείωμα.
Γ.Τ.