Επόμενος σταθμός: Πάρμα. Θα πεί κανείς ότι αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία μιά που κοινή παραδοχή είναι, πως όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ρώμη. Μια ανακατωσούρα, ένα μποτιλιάρισμα στο σταυροδρόμι θα μας αποδείξει ότι στους ξένους τόπους δεν ισχύουν πάντα αυτά που υποτίθεται ότι γνωρίζουμε, από διηγήσεις και ακούσματα. Στην Πλακεντία Αιμιλία οδός συναντά την Ποστουμία. Τρείς διαφορετικές κατευθύνσεις μπορούν να πάρουν οη ήρωές μας ερχόμενοι από τον Βορρά. Ανατολικά πρός την Βενετία, δυτικά προς την Γένουα, νότια προς την Μπονόνια (Μπολώνια).
Ενα μικρό λάθος που θα τους οδηγήσει στην γνωριμία με ένα άλλο λαό της ιταλικής χερσονήσου. Τους Βενετούς ή Ενετούς,ή κατά τό Στράβωνα Ουενετούς, τους ίδιους ακριβώς Κέλτες της Αρμορικής, στην Βαν, από όπου ξεκίνησαν και το μακρύ τους ταξίδι οι γνωστοί μας Γαλάτες. Οι Ενετοί της Αδριατικής θεωρούν αντίθετα ότι η καταγωγή τους ξεκινάει από τον μυθικό Αντήνωρα της Τροίας και την Παφλαγονία του Εύξεινου Πόντου.
Υπάρχει και μια ακόμη θεωρία που υποστηρίζει την καταγωγή τους από το γερμανικό φύλο των Βέντεν (Wenden). Το θέμα αποτελεί ακόμη και τώρα αντικείμενο διαμάχης ερευνητών και ιστορικών και δεν θα το λύσουμε τώρα εμείς. Πάντως οι τωρινοί δημιουργοί του Αστερίξ κλίνουν μάλλον προς την πρώτη εκδοχή, αν κρίνουμε από το σχέδιο του Βενετού γονδολιέρη.
Μιά μικρή παράκαμψη, θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αποδοθεί ένας φόρος τιμής στον δημιουργό Albert Uderzo. Ο πατέρας του Silvio Leonardo Uderzo, γεννήθηκε το 1888 και ενηλικιώθηκε στην κωμόπολη Οντέρτσο (Oderzo) λίγο έξω από το Τρεβίζο, λίγα χιλιόμετρα βορείως της Βενετίας. Αξιωματικός του Ιππικού κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, καταλήγει μετά το τέλος του πολέμου στην Γαλλία, όπου θα γεννηθεί και ο γιός του Alberto Alessandro, που θα πολιτογραφηθεί Γάλλος το 1938.
Το Οντέρτσο, Οπιτέργκιουμ κατά την ρωμαική περίοδο, μουνισίπιο (κοινότητα) από το 49 π.Χ., είναι (από την βενετική ήδη περίοδο) ένας σημαντικός εμπορικός κόμβος της Ποστουμίας Οδού μεταξύ Βικετίας (Βιτσέντσα) και Ακουιληίας. Στην τοπική διάλεκτο το όνομά του θα μετατραπεί, τον 19ο αιώνα σε Ουντέρτσο, εξ ου και το επώνυμο.
Οι δυό μας Γαλάτες δεν θα φθάσουν στο Ουντέρτσο. Ακολουθώντας την Ποστουμία Οδό, θα περάσουν τον Πάδο, την Κρεμόνα, την Βερόνα, και θα φθάσουν στην Βικετία, οπου και δια μέσω Πατάβιουμ (Πάδοβα) και της Αννίας Οδού, θα κατευθυνθούν πρός την λιμνοθάλασσα της Βενετίας. Εκεί θα συναντήσουν τους Βενετούς που βρίσκονται σε ένα πραγματικό οικοδομικό οργασμό. Αυτό βέβαια με “τουριστική άδεια” γιατί σύμφωνα με τα γενικώς παραδεκτά η Βενετία δημιουργήθηκε μετά το 452 μ.Χ. από τους κατοίκους της Πάδοβας, του Οπιτέργκιουμ, της Ακουιληίας, του Μονσέλιτσε και άλλων πόλεων του Βένετο που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον όλεθρο των ορδών της “Οργής του Θεού” Αττίλα.
Μεταβολή και προς την Πάρμα!
Γ.Τ.